zondag 23 oktober 2016

Tekenen met houtskool

Opdrachten van de kunstacademie :
Verleden week zaterdag naar foto (genomen in een station door een raam) met houtskool.

Op papier, bewerkt met gouache formaat A2.Vandaag was het een heel ander onderwerp! Naar levend model! Ook in houtskool en ook op A2 formaat, maar wel veel moeilijker!Oktober staat dit jaar in Ninove in het teken van 50 jaar Dr Hemerijckxcomit√©. Dokter Hemerijckx (1902 – 196), bestrijder van lepra, voerde in de dorpen in Congo en India, de gewoonte in om de melaatsen op een herkenbare plaats in hun omgeving hun plaatselijke hulpverleners te laten ontmoeten. Dit was dikwijls onder een boom, waar ze dan medicatie en verzorging kregen tot hun genezing. Het thema “Spreekuur onder een boom, een plaats voor iedereen” is vandaag de dag ook nog zeer actueel, want hoeveel mensen worden niet uitgesloten vanwege ziekte, pestgedrag, armoede of als vluchteling.
Die solidariteitsgedachte zit ook in het logo van het Dr. Hemerijckxcomité, door de verstrengeling van de handen van de vier rassen in de wereld. Alle verenigingen van Ninove werden uitgenodigd om in september een of meerdere bomen in hun onmiddellijke omgeving mooi te versieren. Zo deden wij ook mee met de afdeling tekenkunst van de Ninoofse academie. Onze opdracht was om mensen te ontmoeten en h en dan af te beelden met wat hen het meeste bezig hield.
Ik ontmoette een dame die op mijn vraag antwoordde : “Mijn handen”. Ik besloot deze af te beelden als gouden handen die haar gouden hart ondersteunen. De belangrijkste antwoorden noteerde ik op haar armen en omdat ik vind dat ze het waard zijn om aan de buitenwereld door te vertellen.
Gelukkig bestaan er in onze tijd nog mensen die net als Dr hemerijckx mededogen hebben voor hun medemens.
Bedankt lieve dame in naam van allen die met je gouden handen en hart mochten kennis maken !
Onze werken kan je gaan zien in het Stadspark te Ninove aan de fietsers- en voetgangersbrug over de Dender : ‘t Oeversteksken . Je wandelt het skatepark, de speeltuin en de vijver voorbij en dan rechtsaf, het brugje over en je gaat een open plek zien waar aan de rechterkant van het pad onze werken tussen en rond de bomen hangen. Een paar foto’s kan je hier al zien. Veel plezier. Voor meer info over Dr Hemerijckx en Ninove :

4 opmerkingen: